Recension: Sveriges kristna arv
14 februari 2025

Denna artikel har tidigare publicerats av Magasin Qvinna nr 4, 2024. ”Sveriges kristna arv – Tro, kultur och byggandet av det svenska tillits- och välfärdssamhället” av professor Kjell O. Lejon, utgavs 2023 av den kristna nyhetstidningen Världen idag.

Denna bok utgör ett ovärderligt bidrag till att folkbilda svenska folket. Alla Sveriges riksdagsledamöter har fått den! Boken avslutas med ett förslag till fortsatt läsning, personregister och en studieplan – förslag på åtta träffar med samtal över 3-4 kapitel per gång. I Markaryds församling har vi just haft vår första träff med den nybildade bokklubben. 

Författaren Kjell O. Lejon förklarar i inledningen av boken att den tillkommit efter önskemål från den kristna nyhetstidningen Världen idag, att skriva om Sveriges kristna arv. Resultatet blev 28 artiklar, omarbetade till lika många kapiteltexter i boken ”Sveriges kristna arv”. Författaren förklarar: ”De har en rad olika ingångar och ämnesinnehåll, men syftar både enskilt och sammantaget till att belysa vårt lands kristna arv. Tidsmässigt spänner de över en lång period, från Sveriges kristnande till vår tids kulturstrider.” Boken är lättläst, med korta kapitel, illustrerade med en introduktion tillsammans med en färgbild. Jag läste snabbt igenom hela boken, för att få en helhetsbild. Jag njöt av det vårdade språket, utan störande skriv/språkfel. 

”Sveriges kristna arv” skildrar i kronologisk ordning hur Sverige kristnades fram till vår tids avkristnande. Den första väl kända missionen till Sverige kom via Ansgar på 800-talet, men även århundraden dessförinnan blev svenskar kristna och ibland döpta under sina färder i det tidigare kristnade Europa. De äldsta tecknen på tidig kristen tro i Sverige kan utläsas på runstenar som restes till minne av personer och var samlingsplatser för folket innan de första  byggnaderna restes som stavkyrkor. Det gradvisa kristnandet av Sverige beskrivs även i geografisk ordningsföljd. Det är nog tyvärr få svenskar idag som förstår att det är kristendomen som är den grund som svensk kultur och juridik bygger på. Kärnfamiljen som samhällets grund. Utvecklingen av läskunnighet var Kyrkans ansvar, liksom högre utbildning. Varje husfader var skyldig att lära sina barn, pigor och drängar att läsa och undervisa i kristen etik och tro. Prästen höll husförhör. I klostren frodades utbildning och kultur, hälso- och sjukvård utvecklades. Tio Guds bud inpräntades. Ärlighet och därav tillit fungerade, med stränga straff för brott. 

Vissa kapitel ger rikhaltig information om betydande personer, händelser och årtal. Andra är i kåserande stil, exempelvis det som ger en inblick i reformatorn Martin Luthers liv, då han vid 41 års ålder 1525 gifte sig med den 26-åriga nunnan Katarina von Bora. Från den tiden blev det allt vanligare att präster gifte sig. Familjen Luthers gästfria hem blev en förebild för många prästgårdar, där sockenborna (de som sökte sig till samma kyrka) kunde mötas för gemenskap och bildning. 

Bland dem som avkristnat Sverige under 1900-talet nämner författaren vänsterkrafter via Socialdemokratin, med förgrundsgestalter som Alva och Gunnar Myrdal, som med så kallade ”storbarnkammare” propagerade för att ta ifrån familjerna deras rätt och ansvar att fostra sina barn. Istället skulle de indoktrineras enligt statens politiska ideologi. En grundlig förklaring till Sveriges sekularisering som författaren återkommande hänvisar till är Per Ewerts doktorsavhandling i ämnet, i form av den populära utgåvan av den, ”Landet som glömde Gud. Hur Sverige under 1900-talet formades till världens mest sekulärindividualistiska land.” 

Jag hoppas att jag med den här recensionen inspirerat er som läser den, att köpa boken, studera den och inspirera andra att göra detsamma.

Gullan Malmquist 

 

Nyhetsbrev

Få de senaste artiklarna i Kristen Livsgrund till din mejlkorg utan kostnad en gång i månaden

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om tidningen

Kristen Livsgrund har fokus på hem, skola och samhälle. Tidningen grundades 1885 och hette då Folkskolans Vän.

Ansvarig utgivare och redaktör: Stefan Karlsson. Utges av Riksförbundet Kristen Fostran (RKF). Kontakt: se uppgifter längst ned på sidan.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap